Ботев Пловдив се върна на победния път и записа труден успех с минималното 1:0 в символичното си гостуване на хита от миналия сезон Крумовград в среща от третия кръг на efbet Лига. Единственото попадение на базата на „канарчетата“ „Никола Щерев-Старика“ реализира Джеймс Етоо в 52-ата минута след много красиво изпълнение.

Снимки: LAP.bg
66 снимки

Като цяло двубоят бе двуостър, като имаше ситуации и пред двете врати, но „жълто-черните“ изглеждаха отборът, който търси повече победата и създаде по-чистите положения. Пловдивчани също така удариха и две греди през втората част.

По този начин Ботев Пловдив записа първа победа над този съперник и си върна самочувствието след тежката загуба с 0:4 от Панатинайкос по-рано през седмицата, след която тимът отпадна от втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа. Възпитаниците на Душан Керкез са на третата позиция в класирането със седем точки, а сега им предстои първия двубой с Жрински Мостар от третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, който е гостуване в Босна и Херцеговина в четвъртък. През идния уикенд мачът на „канарчетата“ с шампиона Лудогорец пък беше отложен. Крумовград, който допусна втора поредна загуба от началото на сезона, е девети с три пункта. Момчетата на Атанас Рибарски ще търсят връщане към положителните резултати срещу високо летящия Левски в София идната седмица.

Снимки: Startphoto.bg
31 снимки

През първото полувреме действията бяха равностойни, като Ботев Пловдив започна по-актино, но постепенно Крумовград поизравни играта. И двата отбора имаха по една добра ситуацията. Първата бе за "жълто-черните" в 33-ата минута, когато Джеймс Ето’о опита центриране отдясно, получи се рикошет, а топката не беше добре изчистена. Тя попадна на левия крак на Самюел Акере, който стреля отлично от въздуха от границата на наказателното поле, но кълбото профуча на сантиметри от лявата греда на Янко Георгиев в аут. Символичните домакини отговориха в 41-ата минута, когато Янис Карабельов и Константинос Балоянис не се разбраха кой да изчисти топката в опасна зона отляво в наказателното поле, което позволи на Диего Рапосо да отнеме и след това да стреля опасно към вратата на Ботев, но вратарят Ханс Кристиан Бернат внимаваше и изби.

Ботев Пд откри резултата в 52-ата минута с красиво изпълнение на Джеймс Ето'о. Първо Кристиан Нвачукву се строполи в наказателното поле на Крумовград, но дузпа не бе отсъдена и топката бе изчистена. След това гостите отнеха кълбото след чудесен шпагат от Йонас Там в половината на Крумовград. Топката попадна в Ивелин Попов, който задържа добре и след това комбинира с Ето’о. Халфът си нагласи топката на десния крак и с феноменален удар от около 25 метра изненада Янко Георгиев и заби топката над него в центъра на вратата за 0:1.

"Канарчетата" натиснаха след това и можеха да удвоят преднината си в 63-ата минута. Тогава Кристиан Нвачукву проби добре отляво, финтира Вячеслав Велев и стреля от малък ъгъл, а кълбото обаче се отклони от страничния стълб и излезе в аут.

Последваха шансове и пред двата тима. В 65-ата минута Вячеслав Велев можеше да се окаже голям грешник за тима си, след като опита да върне топката към вратаря Янко Георгиев, но вместо това я подари на Мартин Секулич. Нападателят нахлу отляво в наказателното поле, но се забави от чиста позиция не успя да преодолее стража, който блокира изстрела с крак. Шест минути след това именно Велев получи отдясно пред наказателното поле на Ботев, нагласи си топката на левия крак и отправи отличен техничен удар към горния десен ъгъл на Бернат, който пък се отчете с прекрасно спасяване.

До края Ботев удари и още една греда, след като голмайсторът Джеймс Ето’о центрира от ъглов удар в 83-ата минута. Тогава той завъртя така топката, че тя се отби от първата греда на Янко Георгиев и излезе в аут.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

efbet Лига

FT .

0 : 1

  • 52’ Джеймс Ето'о
  • КРАЙ НА МАЧА! Победа за Ботев Пловдив с 1:0 над Крумовград!

    90+5'
  • Официално предупреждение и за вратаря Ханс Кристиан Бернат за бавене на време.

    90+2'
  • Четири минути добавено време на двубоя.

    90+1'
  • Нова смяна за „канарчетата“ Ален Корошец замени Самюел Акере.

    86'
  • Жълт картон и за Ехидже Укаки от Ботев Пд.

    85'
  • НОВА ГРЕДА! Голмайсторът Джеймс Ето’о центрира от ъглов удар, като така завъртя топката, че тя се отби от първата греда на Янко Георгиев и излезе в аут.

    83'
  • Още една промяна за Ботев Пд – капитанът Ивелин Попов бе заменен от Антонио Перера.

    78'
  • ШАНС ЗА КРУМОВГРАД! Вячеслав Велев получи отдясно пред наказателното поле на Ботев, нагласи си топката на левия крак и отправи отличен техничен удар към горния десен ъгъл на Бернат, който пък се отчете с прекрасно спасяване.

    71'
  • Втора смяна – Алекса Марша влезе на мястото на Мартин Секулич.

    66'
  • Двойна промяна и за Ботев Пд - Ехидже Укаки смени Кристиан Нвачукву.

    66'
  • ПРОПУСК НА БОТЕВ ПД! Вячеслав Велев можеше да се окаже голям грешник за тима си, след като опита да върне топката към вратаря Янко Георгиев, но вместо това я подари на Мартин Секулич. Нападателят нахлу отляво в наказателното поле, но се забави от чиста позиция не успя да преодолее стража, който блокира изстрела с крак.

    65'
  • ГРЕДА ЗА БОТЕВ ПД! Кристиан Нвачукву проби добре отляво, финтира Вячеслав Велев и стреля от малък ъгъл, а кълбото обаче се отклони от страничния стълб и излезе в аут.

    63'
  • Третата смяна – Рафаел Фуртадо замени Наско Милев.

    58'
  • Втората промяна бе свързана с напускането на Дието Рапосо, а неговото място зае Даниел Оливейра.

    58'
  • Тройна промяна за Крумовград – Джунейт Али замени Момчил Цветанов.

    58'
  • УДАР! Самюел Акере пробва хубав изстрел малко пред дъгата на дъгата на наказателното поле, но топката премина леко встрани от дясната греда на Янко Георгиев в аут.

    54'
  • ГОООЛ ЗА БОТЕВ ПД! Джеймс Ето’о откри с прекрасно попадение! Първо Кристиан Нвачукву се строполи в наказателното поле на Крумовград, но дузпа не бе отсъдена и топката бе изчистена. След това гостите отнеха кълбото след чудесен шпагат от Йонас Там в половината на Крумавград. Топката попадна в Ивелин Попов, който задържа добре и след това комбинира с Ето’о. Халфът си нагласи топката на десния крак и с феноменален удар от около 25 метра изненада Янко Георгиев и заби топката над него в центъра на вратата за 0:1.

    52'
  • Жълт картон получи и Лазар Марин от Крумовград.

    47'
  • ШАНС! Константинос Балоянис центрира от корнер на първа греда в наказателното поле, където Йонас Там бе изпусна и я отклони, но Янко Георгиев внимаваше и улови кълбото.

    46'
  • Старт на второто полувреме без нови промени!

    46'
  • Край на първата част при резултат 0:0!

    45+4'
  • ИЗСТРЕЛ! Момчил Цветанов шутира от добра позиция от пряк свободен удар пред наказателното поле, като завъртя топката над стената, но и над вратата.

    45+4'
  • Първи жълт картон и за играч на Крумовград – получи го Серкан Юсеин.

    45+2'
  • Три минути добавено време на първата част.

    45+1'
  • Първи жълт картон в двубоя – той бе за Антоан Конте от състава на Ботев Пловдив.

    45'
  • ШАНС ЗА КРУМОВГРАД! Янис Карабельов и Константинос Балоянис не се разбраха кой да изчисти топката в опасна зона отляво в наказателното поле, което позволи на Диего Рапосо да отнеме и след това да стреля опасно към вратата на Ботев, но вратарят Бернат внимаваше и изби.

    41'
  • УДАР! Джеймс Ето’о пробва да изненада Янко Георгиев с изстрел от дистанция, който, обаче премина над напречната греда в аут.

    36'
  • ПРОПУСК НА БОТЕВ! Джеймс Ето’о опита центриране отдясно, получи се рикошет, а топката не беше добре изчистена. Тя попадна на левия крак на Самюел Акере, който стреля отлично от въздуха от границата на наказателното поле, но кълбото профуча на сантиметри от лявата греда на Янко Георгиев в аут.

    33'
  • ПРИНУДИТЕЛНА СМЯНА! След тежък сблъсък в наказателното поле на Крумовград защитниците Лукас Сантана и Антоан Конте се удариха лошо и паднаха на тревата. По-сериозните проблеми бяха за бранителя на домакините Сантана, който се наложи да бъде заменен от Лазар Марин.

    25'
  • Константинос Балоянис центрира отляво в наказателното поле, топката рикошира във футболист на Крумовград, която промени траекторията си и затрудни Янко Георгиев, който, обаче, изчисти в корнер.

    21'
  • УДАР! Капитанът на Крумовград Божидар Кацаров центрира отдясно в наказателното поле, където вратарят Ханс Кристиан Бернат не успя да я избие добре топката. Тя попадна на пътя на Лукас Сантана, който стреля с десния крак, но се получи рикошет в играч на „жълто-черните“ и това омекоти изстрела. Накрая той бе уловен от Бернат без проблеми.

    13'
  • ШАНС ЗА БОТЕВ ПД! Капитанът Ивелин Попов и Константинос Балоянис разиграха късо след корнер, като последва центриране на гръцкия бек в наказателното поле. Там, на границата на малкия пеналт, Антоан Конте засече с глава и принуди Янко Геогриев да плонжира и да спаси.

    9'
  • ВЪЗМОЖНОСТ! Николай Минков получи в половината на Крумовград, след което проби и влезе отдясно в наказателното поле. Последва центриране на първа греда, където Мартин Секулич опита удар, но бе блокиран от Матей Шимич.

    6'
  • ЗАСАДА! Срещата стартира с натиск на символичните гости от Ботев Пловдив, а топката стигна до Кристиан Нвачукву отляво в наказателното поле и стреля, но над вратата на Янко Георгиев. Впоследствие беше отсъдена и засада на нигериеца.

    2'
  • Начало на двубоя в Пловдив!

  • 1'
  • Стадион: Спортен комплекс „Никола Щерев – Старика“
    Рефер: Васимир Маруан Ел-Хатиб
    Излъчва: Diema Sport


FT  | КРУМОВГРАД – БОТЕВ ПЛОВДИВ  0:1

0:1 Джеймс Ето'о 52'

efbet Лига, трети кръг

Главен съдия: Васимир Ел-Хатиб, град София

Стадион: Футболен комплекс „Никола Щерев-Старика“, град Пловдив


Стартови състави на двата отбора:

КРУМОВГРАД (3-5-2): 1. Янко Георгиев – 5. Матей Шимич, 44. Божидар Кацаров (к), 4. Лукас Сантана – 91. Вячеслав Велев, 13. Диего Рапосо, 10. Серкан Юсеин ж.к., 22. Ерол Дост, 7. Момчил Цветанов – 17. Патрик Луан, 19. Наско Милев

Резерви: 21. Благой Макенджиев (вр), 24. Лазар Марин ж.к., 11. Александър Георгиев, 25. Станислав Работов, 14. Стефан Попов, 9. Рафаел Фуртадо, 18. Даниел Оливейра, 77. Октай Юсеин, 2. Джуниет Али

Старши треньор: Атанас Рибарски

БОТЕВ ПЛОВДИВ (4-2-3-1): 1. Ханс Кристиан Бернат ж.к. – 17. Николай Минков, 19. Антоан Конте ж.к., 5. Йонас Там, 38. Константинос Балоянис – 15. Джеймс Ето’о ⚽, 28. Янис Карабельов – 7. Самюел Акере, 10. Ивелин Попов (к), 40. Кристиан Нвачукву – 9. Мартин Секулич

Резерви: 32. Матвей Игонен (вр), 4. Ехидже Укаки ж.к., 20. Антонио Перера, 27. Сирики Диабате, 42. Ивайло Видев, 77. Борислав Маринов, 88. Ален Корошеч, 99. Алекса Мараш

Старши треньор: Душан Керкез

подкрепя българския спорт